Introductie
NUCLEO creëert ruimte voor de artistieke ontwikkeling van professionele beeldende kunstenaars, onder andere door het aanbieden van atelierruimtes in Gent.
Hier kan je een aanvraag indienen voor een atelier bij NUCLEO. Lees eerst de verschillende stappen en start dan je aanvraag bij stap 7.
Inschrijving
Om je in te schrijven bij NUCLEO maak je een online account aan. Bij het registreren vragen we om kort te schetsen waarom je op zoek bent naar een atelier. We polsen er ook naar je artistieke profiel.
Na de bevestiging van je registratie kan je ons je gegevens en dossier online bezorgen.
In de eerste plaats richt NUCLEO zich op professionele beeldende kunstenaars en collectieven. We verwelkomen alle beeldende praktijken: schilders, beeldhouwers, conceptuele kunstenaars, mensen met een hybride praktijk, enzovoort.
Professioneel wil zeggen dat je de intentie hebt om je kunstactiviteiten beroepsmatig uit te oefenen, om een artistieke carrière uit te bouwen en – als het kan – van die activiteiten te leven.
Beginnende kunstenaars krijgen bij NUCLEO bijzondere aandacht. De vraag naar werkruimte is bij recent afgestudeerde kunstenaars immers het grootst, omdat zij na hun opleiding hun atelier op school verliezen. Bovendien is hun financiële positie vaak bijzonder fragiel.
Andere artistieke disciplines (zoals podiumkunsten, literatuur, …), creatieve ondernemers en culturele organisaties kunnen uitzonderlijk ook een plek krijgen, maar beeldende kunstenaars krijgen steeds voorrang.
- Creatieve ondernemers krijgen enkel een plek indien ze vanuit een uitgesproken artistiek inhoudelijke achtergrond werken.
- Culturele organisaties kunnen zich aanmelden wanneer hun werking aansluit bij de visie van NUCLEO en een meerwaarde is voor de kunstenaars in residentie. Organisaties met hoofdzakelijk commerciële doelen komen niet in aanmerking voor een ruimte.
Je dossier
Stuur ons je dossier.
Een ontvankelijk dossier bestaat uit 4 onderdelen:
- Een uitgebreid CV met de belangrijkste gegevens over je praktijk, met de nadruk op de laatste 2 à 3 jaar. Vermeld solo- en groepstentoonstellingen waar je aan deelnam, opdrachten, prijzen, publicaties, eventuele verkopen, … telkens met de datum en de locatie. Ook nevenactiviteiten zoals lesgeven, advies- en commissiefuncties kan je hierin opnemen.
- Visuele documentatie met minstens 20 beelden van werk van de laatste 2 tot 4 jaar, met vermelding van titel, jaartal, afmetingen en gebruikte media.
- Tekst om je werk en artistieke praktijk te kaderen. Beschrijf in maximum 500 woorden je inhoudelijke en artistieke uitgangspunten, en hoe die tot uitdrukking komen in je werk en praktijk. Omschrijf bij samenwerkingen duidelijk je eigen aandeel.
- Een motivatie waarvoor je het atelier wil gebruiken, de intensiteit van het gebruik, de motivatie voor je aanvraag, eventuele concrete plannen over artistieke projecten, …
Als je dossier goed ontvangen en volledig is ontvang je een bevestiging per e‑mail. Je kandidatuur is dan klaar voor bespreking door de commissie.
De commissie
Je dossier wordt bekeken door een onafhankelijke commissie met deskundigen uit het beeldende kunstenveld. De huidige commissie bestaat uit Liene Aerts, Simon Debbaut, Hanna Ilczyszyn, Isolde Vanhee en Cedric Verhelst.
Zij screenen je dossier volgens de criteria van NUCLEO:
- Voor beeldende kunstenaars moet de artistieke praktijk werken vanuit een hedendaags referentiekader, waarbij elementen van onderzoek en reflectie een belangrijke plaats innemen. Het gaat om kunstwerken in diverse media, die getuigen van een inhoudelijk kritische relevantie. De beeldende kwaliteit van het werk primeert, niet het louter esthetische aspect of de beheersing van een techniek. De kwaliteit van het werk, professionaliteit van de praktijk en ambitie en motivatie van de aanvrager zijn van doorslaggevend belang bij de beoordeling. Hierbij speelt het ontwikkelingsperspectief een belangrijke rol. Concrete plannen voor artistieke projecten kunnen meegenomen worden in de beoordeling.
- Voor creatieve ondernemers moet de praktijk werken vanuit een artistieke visie waarin elementen van experiment en onderzoek een belangrijke rol spelen. Dit resulteert in kwalitatief hoogstaand werk dat niet louter functioneel is, maar ook een sterke artistieke component bezit.
- Culturele organisaties moeten werken vanuit een artistieke visie en artistieke doelstellingen. De visie en filosofie moeten aansluiten bij de werking van NUCLEO. De organisatie biedt een meerwaarde door presentatiemogelijkheden voor of samenwerkingsverbanden met residerende kunstenaars.
Nadat de commissie je dossier besproken heeft, krijg je een e‑mail of het al dan niet goedgekeurd is.
De wachtlijst
Als je dossier positief geëvalueerd wordt door de commissie kom je op onze wachtlijst terecht. We polsen dan naar je minimumverwachtingen voor een atelier. Van zodra het jouw beurt is op de wachtlijst en er ateliers vrijkomen die aan je voorwaarden voldoen, nodigen we je uit om te komen kijken. Jij beslist dan of het atelier iets voor jou is.
Verlenging
Na 2 jaar vervalt je plek op de wachtlijst. Indien je je plek voor een volgende 2 jaar wenst te verlengen, vragen we je opnieuw een dossier voor de commissie in te dienen.
Kunstenaars die al een NUCLEO-atelier hebben, krijgen elke 5 jaar de vraag om opnieuw hun dossier voor te leggen. Zo evalueren we onder meer de noodzaak van het atelier.
Hoe lang je effectief in hetzelfde atelier kan blijven, hangt uiteraard ook af van de gebruikstermijn die NUCLEO van de eigenaar krijgt.
Start met je aanvraag
Nu je alle informatie hebt doorgenomen kan je hier starten met je aanvraag.
Heb je toch nog vragen? Check dan zeker onze FAQs hieronder.