Deze website maakt gebruik van Cookies.

SUPPORT Parcours

Info
Kunstwerkt Bos Evenbeeld 5 1

PARCOURS: vier ses­sies over je kunstenaarschap

Kunstwerkt, NUCLEO en Kunsthal Gent pre­sen­te­ren Parcours: een vier­de­li­ge reeks over kun­ste­naar­schap. In vier ses­sies belich­ten we tel­kens een ander aspect van je kun­ste­naars­par­cours: hoe stel je je artis­tiek port­fo­lio samen? Hoe schrijf je een artist sta­te­ment? Wat komt er alle­maal kij­ken bij het maken van een ten­toon­stel­ling? Hoe pro­fi­leer en orga­ni­seer je je als kun­ste­naar en hoe vind je resi­den­ties of prijs je je werk? 

  • PRAKTISCH

Waar?

Locatie ses­sie 1, 2 en 3: BLANCO, Oude Veeartsenij, Coupure 308, 9000 Gent 

Locatie ses­sie 4: Kunsthal Gent. Lange Steenstraat 14, 9000 Gent


Wanneer?

Telkens op woens­dag van 19u-21u30

Inschrijven

Je kunt je inschrij­ven per ses­sie, of voor de hele reeks.

Ticket vol­le­di­ge par­cours: 50 euro (stan­daard­ta­rief) / 65 euro (steun­ta­rief) / 40 euro (reduc­tie­ta­rief / kun­ste­naars bij NUCLEO)

Tickets per ses­sie: 15 euro (stan­daard­ta­rief) / 20 euro (steuntarief)/ 12 euro (reduc­tie­ta­rief / kun­ste­naars bij NUCLEO)

Inschrijven via deze link. 

  • WOENSDAG 12/03/2025: Het artist sta­te­ment (met Yasmin Van tveld)

Een artist sta­te­ment schrij­ven, hoe doe je dat? Hoe kader je je werk voor ver­schil­len­de soor­ten publiek? Hoe bege­leid je kij­kers bij het begrij­pen van de bood­schap die je wil bren­gen? Hoe geef je wat mee over je artis­tie­ke keu­zes, filo­so­fie, tech­nie­ken en mate­ri­a­len, zon­der dat je de beto­ve­ring van de kun­st­er­va­ring weg­neemt? In deze work­shop leer je je artis­tie­ke visie hel­der te ver­woor­den. We over­lo­pen de valkui­len, de cli­chés en natuur­lijk: wat wél werkt. Aan de hand van enke­le gro­te vra­gen — waar­om maak ik werk? Hoe doe ik dat? En wat vind ik belang­rijk? — schrijf je een tekst waar­in je je werk en jezelf als maker voorstelt.

Yasmin Van tveld is free­lan­ce schrij­ver, redac­teur, ver­ta­ler en com­mu­ni­ca­tie­ve­r­ant­woor­de­lij­ke bin­nen de cul­tu­re­le sec­tor. Ze werk­te onder meer voor Museum Dhondt-Dhaenens, Axel Vervoordt, Barbé Gallery en Fred&Ferry. Daarnaast is ze beeld­re­dac­teur en hoofd­re­dac­teur pro­za bij lite­rair tijd­schrift Kluger Hans.

  • WOENSDAG 19/03/2025: De zake­lij­ke kant van het kun­ste­naar­schap (met Anton De Boes)

In deze ses­sie gaat Anton De Boes in op de zake­lij­ke aspec­ten van het kun­ste­naar­schap. Hoe bepaal je een cor­rec­te prijs voor je werk? Hoe kan je op een lega­le manier kunst­wer­ken ver­ko­pen? Hoe geraak je aan opdrach­ten en hoe kun­nen opdrach­ten ver­goed wor­den? Hoe kan je geld ver­die­nen met je auteurs­rech­ten? Waar vind je geld voor je pro­ject? In deze ses­sie krijg je een ant­woord op deze vra­gen en prak­ti­sche tips om ver­der aan de slag te gaan als kunstenaar.

Anton De Boes is mede­wer­ker advies en lokaal bij Kunstwerkt.

  • WOENSDAG 26/03/2025: Een port­fo­lio: wat en hoe? (met Johannes Elebaut)

Hoe maak je een port­fo­lio dat een repre­sen­ta­tief beeld geeft van je prak­tijk? Welk beeld­ma­te­ri­aal kies je? Wat je kiest om te tonen in een port­fo­lio hangt af van welk doel of welk publiek je voor ogen hebt. Een port­fo­lio kan je als een archief van je werk inzet­ten, maar even­goed als een manier om je wer­ken te tonen aan de bui­ten­we­reld. Waar een port­fo­lio vroe­ger meest­al een map of boek met beeld­ma­te­ri­aal van je werk was, bestaan er inmid­dels tal­lo­ze manie­ren om beeld­ma­te­ri­aal te pre­sen­te­ren. Tijdens deze inspi­re­ren­de ses­sie geeft Johannes Elebaut je prak­ti­sche tips voor het maken van een port­fo­lio. We onder­zoe­ken samen enke­le voor­beel­den, en er is genoeg ruim­te voor vragen.

Johannes Elebaut is vorm­ge­ver, con­sul­tant en docent aan LUCA School of Arts Gent (oplei­ding inte­ri­eur­vorm­ge­ving) waar hij de stu­den­ten helpt om hun werk te pre­sen­te­ren. Hij werkt als con­sul­tant en ont­wer­per nauw samen met kun­ste­naars om hun werk mee vorm te geven en te pre­sen­te­ren. Johannes geeft regel­ma­tig work­shops over port­fo­lio voor Kunstwerkt en heeft een ate­lier bij NUCLEO

  • WOENSDAG 02/04/2025: Hoe bouw je een boei­en­de expo op? (met Valentijn Goethals en Veronika Bezdenejnykh)

Kunsthal Gent neemt je mee ach­ter de scher­men van hun dage­lijk­se werk­zaam­he­den. We belich­ten de ver­schil­len­de aspec­ten die aan bod komen bij het orga­ni­se­ren van ten­toon­stel­lin­gen. Hoe zet je van idee tot ope­ning een samen­han­gen­de ten­toon­stel­ling neer? Hoe speel je in op de archi­tec­tuur en de cul­tuur van de plek waar je expo­seert? Wat zijn de ver­schil­len tus­sen een insti­tu­ti­o­ne­le ten­toon­stel­ling en een gale­rie­show? Van con­cept, sce­no­gra­fie, retro­plan­ning en inde­ling tot com­mu­ni­ca­tie tij­dens deze ses­sie delen we prak­ti­sche tips om zelf aan de slag te gaan.

Deze ses­sie vindt plaats in Kunsthal Gent, een expe­ri­men­teel kruis­punt voor de pre­sen­ta­tie en ont­wik­ke­ling van heden­daag­se kunst in Gent. Achteraf kaar­ten we nog even na met een drankje.

De ses­sie wordt gege­ven door Valentijn Goethals en Veronika Bezdenejnykh. Valentijn is ver­ant­woor­de­lijk voor pre­sen­ta­tie bij Kunsthal Gent en ook mede-oprich­ter van 019. Veronika is schil­der en stel­de onder meer ten­toon in CIAP, gale­rie Geukens & De Vil en Pizza Gallery.